home orkest concerten media auditie contact
mediamuziek luisterenfotoboekcd-s
XLJAZZ 2009 MARTIAN ART - RECENSIE
Verschenen 22 april 2010 in DRAAI OM JE OREN.
door: Eddy Determeyer

Met 'Martian Art' heeft Martin Fondse zijn status als meest getalenteerde componist van de huidige Nederlandse improvisatiemuziek weer geconsolideerd. Voor dit project kreeg hij de beschikking over XLJAZZ, een monsterverbond van overwegend jonge, minder bekende musici, dat klinkt als het baldadige broertje van het Metropole Orkest. Elk jaar nemen ze een ander thema onder de loep – zo werd er in het verleden onder anderen gestudeerd op Charles Mingus, Frank Zappa en Thelonious Monk. Afgelopen jaar waren het dus de composities van Fondse die een XL-behandeling ondergingen.

Net als het merendeel van de avant-gardisten is de componist uit Arnhem een traditionalist. Filmmuziek van de laatste zeventig jaar of daaromtrent, met haar frequente tempo- en sfeerwisselingen, kan zich in zijn warme belangstelling verheugen, maar ik hoor hier ook cameo-rollen van Juan Esquivel, Sun Ra, Mingus en andere lieden die al in de jaren vijftig niet wilden deugen. En in het nummer 'Christiania Pusher', waarin de secties opvallend fraai integreren, lijkt een bonkig Jazz Composers Orchestra op werkbezoek bij de Deense hippies, of wat daarvan over is.

Het werk van Fondse wordt gekenmerkt door een grote innerlijke logica. Voor 'No, Not Huppert' heeft de componist de rieten mooi breed uitgestald, van basklarinet tot sopraansaxofoon. Hoewel het 27-koppige orkest goed ingespeeld en in dynamisch opzicht geraffineerd klinkt, heeft dit nummer toch een niet onaangename rafelige kwaliteit. En ik heb geen idee wat de werkzame stof is van 'Fragrant Moondrops' (track tien, het betreft een cactusvariant) en of het wellicht aan Wouter Hakhoffs in echo gedompelde trompet lag, maar na 11 minuten en 37 seconden was ik ver heen.

Lees de volgende recensie
Terug naar pers.
Naar CD's
XLjazz 2009 Martian Art