home orkest concerten media auditie contact
mediamuziek luisterenfotoboekcd-s
XLJAZZ 2010 MARTIAN CLUB - RECENSIES
Verschenen op 16 februari 2011 in Het Parool.
Door Maartje den Breejen

Licht en wendbaar amateurorkest
De lof voor het album XLjazz 2010 begint al bij de vormgeving door Renske Lambooy. De cd zit verpakt in een royaal geïllustreerd boekje met harde kaft. Bij elke compositie staat een kort verklarend verhaal.
XL2010 is een initiatief van Stichting Buitenkunst, dat elke zomer creatieve cursussen aanbiedt. Zo bestaat voor gevorderde amateurmuzikanten de mogelijkheid zich aan te melden voor deelname in het Buitenkunstorkest, de Martian Club.
Voor het tweede achtereenvolgende jaar is componist, arrangeur en pianist Martin Fondse aangesteld als artistiek leider. Hij heeft elf stukken van eigen had gearrangeerd voor het dertigkoppige orkest, met gastbijdragen van violist Jasper le Clercq, trombonist David Rothschild, fluitist GerritJan Brinkhorst en drummer-sampler Dirk-Peter Kölsch.
Fondse maakt dankbaar gebruik van twee drummers, elektrische bas én contrabas en drie baritonsaxofoons. Ondanks dit zware materieel klinkt het orkest licht en wendbaar. Een knappe prestatie. Je hebt geen moment het idee dat je met amateurs van doen hebt. Er komt van alles langs: spetterende ska, soundscapes die aan klassieke muziek doen denken, opruiende rock ’n roll en swing met gierende, overstuurde vioolklanken.

Martin Fondse
Martian Club
XLjazz 2010
****  (4 sterren)

volgende recensie.
Terug naar pers.

Naar CD's
XLjazz 2009 Martian Art